Οι ανύπαντροι μπαμπάδες συνήθως αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, όταν προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ως πατέρες.
Ιστορικά, οι μπαμπάδες έχουν δοκιμάσει (συνήθως μάταια) να περιηγηθούν μόνοι τους στο σύστημα του οικογενειακού δικαίου, χωρίς καμία πραγματική γνώση για το πώς να το κάνουν με επιτυχία.
Αν και δεν υπάρχει υποκατάστατο για τις αρμόδιες νομικές συμβουλές, ελπίζουμε ότι η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει ως μπαμπάδες να καταλάβετε καλύτερα, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε, κατά την αντιμετώπιση των νομικών ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά σας.
Η παρακάτω λίστα περιέχει τέσσερα σημαντικά πράγματα που οι ανύπαντροι πατέρες πρέπει να γνωρίζουν:
1) Η υπογραφή του πιστοποιητικού γέννησης του παιδιού σας δεν σημαίνει ότι έχετε κατοχυρώσει τα δικαιώματα σας ως πατέρας.
Μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί (επιβεβαίωση) για την πατρότητα. Χωρίς δικαστική απόφαση, ο πατέρας του παιδιού δεν έχει νομικά δικαιώματα στο παιδί (αν και εξακολουθεί να υπάρχει υποχρέωση διατροφής προς το παιδί). Ο μπαμπάς πρέπει να καταθέσει προσφυγή στο δικαστήριο για τη δημιουργία της πατρότητας, προκειμένου το δικαστήριο να τον αναγνωρίσει ως πατέρα του παιδιού και να επιβεβαιώσει τα δικαιώματά του που σχετίζονται με αυτή τη σχέση.
2) Σχεδόν όλα τα ζευγάρια που γίνονται διάδικοι σε μια διατροφή του παιδιού ή επιμέλειας, αρχικά είχαν κάποιο είδος «κατανόησης» ή «συμφωνίας» μεταξύ τους.
Οι συμφωνίες είναι τόσο καλές όσο και η θέληση των μερών που τις δημιούργησαν. Ενώ είναι πολύ ευχάριστο να πιστεύετε ότι η σχέση σας με τη μητέρα του παιδιού σας, είναι τέτοια που δεν υπάρχει ανάγκη για να παρέμβει ένα δικαστήριο, είναι πολύ πιθανό ότι, η σχέση αυτή, δεν θα είναι πάντα ευχάριστη και φιλική. Η καλύτερη επιλογή για τον ανύπαντρο μπαμπά, είναι να υποβάλει αίτηση για τη δημιουργία δικαιωμάτων και για τις υποχρεώσεις του, όπως ο κάθε πατέρας ενός παιδιού. Σε αντίθετη περίπτωση, το δικαίωμα του ανύπαντρου μπαμπά για να περνάει ορισμένο χρόνο μαζί με το παιδί του, θα υπόκεινται στο πώς η μαμά θα αισθάνεται εκείνη τη στιγμή - καλή, κακή ή αδιάφορη.
3) Μπορείτε να λάβετε πίστωση για την διατροφή του παιδιού, εάν είστε σε θέση να αποδείξετε τη χρηματοοικονομική στήριξη του παιδιού σας, ακόμη και πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι ο μπαμπάς δεν θα πρέπει να δίνει χρήματα για οποιαδήποτε διατροφή των παιδιών πριν από μια δικαστική απόφαση. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Με την κατάλληλη τεκμηρίωση (έσοδα, έξοδα, τις καταθέσεις χρημάτων για λογαριασμό του παιδιού, κ.λ.π.) και την οργάνωση, το δικαστήριο θα είναι πιο πιθανό να δεχτεί την διατροφή που ήδη από πριν δίνατε μόνος σας και να δώσει τα εύσημα στον πατέρα. Αντίθετα, αν προηγηθεί ένα δικαστήριο που έχει να κάνει με τον προσδιορισμό της διατροφής του παιδιού, είναι πιθανό να πρέπει να πληρώσετε αναδρομικά και με τόκους το ποσό της διατροφής σε ότι απαιτεί το διατακτικό της απόφασης. Στην χειρότερη δε περίπτωση μπορεί ακόμα κι αν δίνατε ένα ποσό χρημάτων ως διατροφή για το παιδί σας πριν από το δικαστήριο, να θεωρηθεί από το δικαστήριο ως "δώρα" για το παιδί.
4) Η διατροφή των παιδιών δεν έχει να κάνει με τα δικαιώματα επικοινωνίας με ένα παιδί και αντίστροφα.
Η υποχρέωση του ανύπαντρου μπαμπά για να πληρώνει την διατροφή των παιδιών, δεν έχει να κάνει με τα δικαιώματά του για να περνά ορισμένο χρόνο με το παιδί του. Στην πραγματικότητα, όπως προαναφέρθηκε, ο μπαμπάς θα μπορούσε να υποχρεωθεί να πληρώνει τη διατροφή του παιδιού, χωρίς το δικαστήριο να λάβει υπόψη τα δικαιώματά του επικοινωνίας με το παιδί του. Υπάρχουν ορισμένοι άνδρες που πληρώνουν την διατροφή των παιδιών και που δεν έχουν νομικά δικαιώματα για τα παιδιά τους.
Η καταβολή της διατροφής του παιδιού από τον μπαμπά, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θα έχει δικαιώματα χρονομεριστικής μίσθωσης (επισκεψιμότητα, επικοινωνία). Τα δικαιώματα αυτά πρέπει να χορηγούνται συγκεκριμένα από το δικαστήριο.
Αυτή η λίστα είναι μια καλή αρχή για τους ανύπαντρους μπαμπάδες που πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι πατέρες ξέρουν, ότι έτσι καλυτερεύουν οι πιθανότητές τους για την ίδρυση μιας θετικής και σταθερής σχέσης στη ζωή των παιδιών τους.
Post a Comment
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.