Home » » «Φουγάρα» τα Ελληνόπουλα στα σχολεία

«Φουγάρα» τα Ελληνόπουλα στα σχολεία


«Φουγάρα» τα Ελληνόπουλα στα σχολεία

«Φουγάρα» αποδεικνύονται οι Ελληνες μαθητές, καθώς το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες κακές συνήθειες στις εφηβικές ηλικίες! 


Τα ποσοστά των μαθητών και μαθητριών που καπνίζουν αγγίζουν το 23,5% και 22,2% αντίστοιχα, την ώρα που, σύμφωνα με ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι ο κορυφαίος επιδημιολόγος Τζόναθαν Εμπερσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι καπνιστές χάνουν τέσσερα χρόνια από τη ζωή τους. Το κάπνισμα κόβει χρόνια ζωής από τους καπνιστές, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα ανατριχιαστικά στοιχεία που προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκύπτουν από την εργασία του καθηγητή στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Θεοδωράκη. 

Σε έρευνα που έγινε στον ελληνικό πληθυσμό, σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της χώρας, διαπιστώθηκε ότι ενώ τα ποσοστά των μαθητών και μαθητριών που καπνίζουν είναι 6,6% και 5% αντίστοιχα στο γυμνάσιο, αυξάνονται δραματικά στο λύκειο και φτάνουν στο 23,5% και 22,2% αντίστοιχα.
 
Επιπλέον προέκυψε ότι οι μαθητές που είναι πιο επιρρεπείς προς το κάπνισμα είναι αναλόγως πιο αρνητικοί προς την άσκηση, τα σπορ και την υγιεινή διατροφή, και πιο θετικοί προς τη βία στα γήπεδα και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Όπως καταδεικνύουν σχετικές έρευνες, το πρόβλημα του ραγδαίου ρυθμού αύξησης των έφηβων καπνιστών προέρχεται από την επιρροή είτε των γονιών και του συγγενικού περιβάλλοντος είτε από των φίλων και των συνομηλίκων. Η δε χρήση του τσιγάρου στις ηλικίες αυτές σχετίζεται και με πολλές άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η άσκηση βοηθάει τα άτομα να παραμένουν αρνητικά στην απόκτηση μιας κακής συνήθειας, όπως είναι το κάπνισμα. Γενικότερα, προσθέτει, οι διαδικασίες διαμόρφωσης ή αλλαγής στάσεων σε θέματα υγείας -μεταξύ αυτών, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η αποχή από την άσκηση, η βίαιη συμπεριφορά και το κάπνισμα- έχουν κοινά σημεία ή ακολουθούν παράλληλες πορείες. Καθώς η ενημέρωση και η πληροφόρηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των στάσεων των ατόμων, ο αγώνας της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης, ιδίως στον νεαρό πληθυσμό, για τα αρνητικά του καπνίσματος και τα θετικά της άσκησης είναι μια καλή στρατηγική προσέγγισης του ζητήματος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλητών, όπως ανέφερε ο καθηγητής, δεν καπνίζει. Σε μια έρευνα με άτομα που έτρεχαν μόνο το 2% ανέφερε ότι κάπνιζε 20 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα. Υπήρξε επίσης αρνητική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης τσιγάρου και της εβδομαδιαίας προπόνησης σε χιλιομετρικές αποστάσεις. Το 70% των καπνιστών όταν άρχισε να ασχολείται με το τζόκινγκ ή γενικά με το τρέξιμο, σταμάτησε να καπνίζει.

Τέσσερα χρόνια ζωής λιγότερα

Τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικοι καπνιστές θα πρέπει να λάβουν γνώση της πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Τζόναθαν Εμπερσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, στο Αμστερνταμ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προσδόκιμο ζωής ενός 70χρονου καπνιστή είναι κατά περίπου τέσσερα χρόνια μικρότερο σε σχέση με έναν μη καπνιστή. Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος για τους πρώην καπνιστές μειώνεται όσο περισσότερο χρόνο το έχουν κόψει. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας περίπου 7.000 ανθρώπων ηλικίας 66 έως 97 ετών από το 1997 έως το 2012 και συσχέτισαν την ηλικία και τις διάφορες αιτίες θανάτου καθενός με το αν και πόσο κάπνιζε στη ζωή του. Στη διάρκεια των 15 χρόνων που διήρκεσε η έρευνα περίπου 5.000 από τους 7.000 πέθαναν και οι θάνατοι των καπνιστών ήσαν 50% περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους αυτών που ποτέ δεν κάπνισαν.

Ελβετοί επιστήμονες εξηγούν γιατί παχαίνουν όσοι κόβουν το τσιγάρο

«Το κάπνισμα δεν κάνει καλό στην υγεία» είναι μια φράση που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι γιατροί και η οποία αναγράφεται πάνω στα πακέτα όλων των τσιγάρων. Παρ' όλα αυτά πολλοί αγαπούν το κάπνισμα και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το κόψουν εύκολα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που αρνούνται να κόψουν το κάπνισμα, επειδή, όπως υποστηρίζουν, φοβούνται τα περιττά κιλά. Σύμφωνα με έρευνες, το 80% των καπνιστών που κόβουν το κάπνισμα παίρνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου 7 κιλά κατά μέσο όρο. Διαψεύδοντας πάντως τα στερεότυπα, πρόσφατη έρευνα του Fonds National Suisse pour la recherche scientifique συγκλίνει στο ότι αυτές οι απότομες μεταβολές στο ανθρώπινο βάρος δεν οφείλονται αποκλειστικά στην αλλαγή του μεταβολισμού ή την έντονη όρεξη μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης μελέτησαν τις αλλαγές στο βάρος πρώην καπνιστών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οφείλονται κυρίως σε αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην εντερική χλωρίδα τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν μη καπνιστές, νυν καπνιστές αλλά και άτομα που είχαν σταματήσει το κάπνισμα πριν από λίγο καιρό. Η έρευνα διήρκεσε εννέα εβδομάδες. Σε δείγματα κοπράνων τα οποία εξέτασαν, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν μόλις σταματήσει το κάπνισμα είχαν αναπτύξει στο έντερό τους βακτήρια που εντοπίζονται και στην εντερική χλωρίδα ατόμων με παχυσαρκία. Τα επίμαχα βακτήρια που απαντώνται τόσο σε πρώην καπνιστές όσο και σε άτομα με πρόβλημα παχυσαρκίας έχουν τη τάση να χρησιμοποιούν ενέργεια που περικλείεται σε τροφές που καταναλώνει ο άνθρωπος και στη συνέχεια να τη μετατρέπουν ευκολότερα σε λίπος, στην κοιλιά και τους γοφούς.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Share this article :

Post a Comment

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.