ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Ισχυρή η αρνητική επίδραση της απουσίας του πατέρα στην ψυχική υγεία των έφηβων κοριτσιών. Η μελέτη είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους της (πήραν μέρος 5.631 παιδιά).
Νέα έρευνα που έγινε σε παιδιά που γεννήθηκαν την δεκαετία του '90, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δείχνει ότι τα κορίτσια των οποίων οι πατέρες ήταν απόντες, κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καταθλιπτικά συμπτώματα στην εφηβεία από ότι τα κορίτσια των οποίων οι πατέρες ήταν απόντες, όταν αυτά ήταν ηλικίας πέντε έως δέκα ετών ή και από τα αγόρια που ήταν και στις δύο ηλικιακές ομάδες (0-5 ετών και 5-10 ετών), κατόπιν από μια σειρά από άλλους παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη.
Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση του διαχωρισμού στην παιδική ηλικία και του διαζυγίου, με τον κίνδυνο της κατάθλιψης στην εφηβεία, αυτή η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται σήμερα (15 Μαΐου) στο Psychological Medicine, είναι μία από τις λίγες μελέτες που εξετάζει ειδικά την επίδραση της απουσίας του πατέρα και τη χρονική στιγμή της απουσίας του, στην ψυχική υγεία των εφήβων.
Η μελέτη είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους της (πήραν μέρος 5.631 παιδιά) και επειδή τα παιδιά που γεννήθηκαν την δεκαετία του '90 είχαν βιώσει την ευημερία και καλή ιατρική φροντίδα από τη γέννησή τους, είναι ένα καλό δείγμα, από τα λίγα, που είναι σε θέση να αποδείξουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της πρώιμης παιδικής ηλικίας και της απουσίας του πατέρα και του κινδύνου των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους έφηβους, ακόμη και μετά από ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη - όπως η ιδιοκατοίκηση, η κοινωνική θέση, τα οικονομικά προβλήματα, το μέγεθος της οικογένειας, οι γονικές συγκρούσεις, το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και το ιστορικό της κατάθλιψης - που λαμβάνονται υπόψη.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους, είναι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες που αναφέρουν ότι, τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη, επειδή έχουν αναπτύξει «μηχανισμούς αντιμετώπισης» πιο αδύναμους από ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία έχουν περισσότερες ευκαιρίες και τους πόρους για να την αντιμετωπίσουν, καθώς και μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη, π.χ. φίλοι και άτομα εκτός της οικογένειας. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η ισχυρότερη αρνητική επίδραση της απουσίας του πατέρα στην ψυχική υγεία των έφηβων κοριτσιών έναντι των αγοριών θα μπορούσε να είναι, επειδή τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα στις αρνητικές διαπροσωπικές σχέσεις και στα αρνητικά γεγονότα της οικογενειακής ζωής.
Η Iryna Culpin, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: "Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι πατέρες στον τομέα της έρευνας που σχετίζονται με τα παιδικά και εφηβικά θέματα ψυχικής υγείας".
πηγή: .bristol.ac.uk
Post a Comment
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.