ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Γονείς σε εμπόλεμη κατάσταση, προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να κάνουν «πλύση εγκεφάλου» στα παιδιά τους για να πάρουν το πάνω χέρι στις διαφωνίες κηδεμονίας, σύμφωνα με τους δικηγόρους.
Οι δικηγόροι που ειδικεύονται σε υποθέσεις διαζυγίων και επικοινωνίας με το παιδί λένε, ότι έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση σε ισχυρισμούς, ενός εκ των γονέων, να ασκούν αθέμιτη επιρροή στα παιδιά, για να προσπαθήσουν να πολεμήσουν εναντίον των πρώην συζύγων τους.
Νέες συσκευές κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ρούχα σχεδιαστών, ακόμη και εξωτικές διακοπές, υπόσχονται και αγοράζονται από τους γονείς, στην προσπάθεια τους να κερδίσουν την αφοσίωση των παιδιών.
Σε άλλες περιπτώσεις οι γονείς έχουν καταφύγει ανοιχτά, να προσπαθούν να αμαυρώσουν το όνομα του πρώην συντρόφου τους, στα μάτια των παιδιών.
Μια δικηγόρος, εξειδικευμένη σε οικογενειακές διαφορές είπε ότι, οι ισχυρισμοί της "πλύσης εγκεφάλου" έχουν γίνει όλο και πιο κοινό χαρακτηριστικό των διαχωρισμών, σύμφωνα με την εμπειρία της.
Οι γονείς, απεγνωσμένα για να κρατήσουν τα παιδιά τους, εκμεταλλεύονται την υποχρέωση των δικαστηρίων, που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα συναισθήματα και την άποψη ενός παιδιού, για το που και με ποιον γονέα θα πρέπει να ζήσουν.
Αλλά, η ίδια δικηγόρος είπε ότι, τα δικαστήρια έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο σοφά στην πρακτική τους και προειδοποίησαν ότι, αυτοί οι μέθοδοι συχνά απέτυχαν για τους γονείς.
Περίπου στο 90 τοις εκατό, σε περιπτώσεις διαζυγίων και διάστασης, υπάρχει συμμετοχή των παιδιών με περίπου ένα στα 10 να εμπλέκονται ανάμεσα σε πικρές νομικές διαμάχες για την επιμέλεια ή την επικοινωνία.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών των περιπτώσεων, περιελάμβαναν κατηγορίες των γονέων ασκώντας πίεση προκειμένου να απομακρύνουν τα παιδιά από τον άλλο γονέα.
«Σύμφωνα με την εμπειρία μας, οι ισχυρισμοί αυτού του είδους, συνήθως αφορούν σε έντονες περιόδους, εξαιτίας της πίεσης, αμέσως μετά που χωρίζουν οι γονείς, όταν και οι δύο γνωρίζουν ότι, η απόφαση του δικαστηρίου θα κρίνει σχετικά, με το πού και με ποιόν ένα παιδί θα ζήσει και πόσο συχνά ο απομακρυσμένος γονέας θα επικοινωνεί μαζί του», είπε η ίδια δικηγόρος.
"Σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχω ασχοληθεί, αυτό έχει αναφερθεί ως « πλύση εγκεφάλου »."
"Αυτό εκδηλώνεται συχνά σε παιδιά που έχουν υποβληθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορά, όταν εκφράζουν πολύ έντονα συναισθήματα για ένα συγκεκριμένο γονέα."
"Οι απόψεις των μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών, μεταφέρουν ιδιαίτερο βάρος στο δικαστήριο, επειδή θεωρούνται πιο πιθανό να είναι σε θέση να αποφασίζουν για τον εαυτό τους.
Ωστόσο, οι απόψεις των νεότερων παιδιών είναι επίσης σχετικές."
"Φαίνεται ότι τα μικρότερα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, στις προσπάθειες να τους επιβληθούν και, με τον τρόπο αυτό, να επηρεάσουν την έκβαση της δίκης για κατοικία ή επικοινωνία."
"Είναι πολύ πιθανό αυτός να ήταν ένας παράγοντας στα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχουμε παρατηρήσει μια συγκεκριμένη πρόσφατη αύξηση της συχνότητας με την οποία γίνονται αυτοί οι ισχυρισμοί."
Πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδειξαν ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που εμπλέκονται σε υποθέσεις επιμέλειας μετά το χωρισμό είχε αυξηθεί από την έναρξη της ύφεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομική πίεση είχε κάνει αυτές τις διαφορές ακόμα πιο πικρές.
Αλλά η παραπάνω δικηγόρος προειδοποίησε ότι, τα δικαστήρια ήταν ολοένα και πιο ευαίσθητα στην λήψη αποφάσεων, για τους γονείς που προσπαθούν να εξαναγκάσουν τα παιδιά και ότι αυτό είχε γίνει μια "στρατηγική υψηλού κινδύνου".
«Έχουμε δει περιπτώσεις στις οποίες, οι γονείς που κάνουν κάθε είδους καταγγελίες εναντίον του πρώην συντρόφου τους, είχαν αντίθετο αποτέλεσμα, και είδαν τον κατηγορούμενο γονέα να παίρνει την επιμέλεια και την επιτήρηση του παιδιού», είπε.
"Ακριβώς όπως τα δικαστήρια έπρεπε να σκεφτούν τις επιθυμίες που έχουν τα παιδιά στο μυαλό τους, κατά τον προσδιορισμό του γονέα που θα του χορηγούν την επιμέλεια, έχουν γίνει όλο και περισσότερο προσαρμοσμένα στις προσπάθειες του γονέα να αποξενώσει και πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι για το συμφέρον ενός παιδιού."
"Μερικές φορές οι γονείς είναι τόσο απασχολημένοι με τις δικές τους διαφωνίες, που παραβλέπουν το γεγονός ότι το συμφέρον των παιδιών τους πρέπει να είναι υψίστης σημασίας."
πηγή: http://www.telegraph.co.uk
Post a Comment
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.