Home » » ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ - ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


Το να βάζεις τις φωνές συχνά, δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου, για ένα παιδί που σταθερά έχει κακοποιηθεί συναισθηματικά. Καθώς, τα παιδιά εσωτερικεύουν συναισθηματικά το τι τους έχουν κάνει, η κοινωνική ανάπτυξή τους είναι σε κίνδυνο. Η συναισθηματική και η σωματική υγεία τους μπορεί να επηρεαστεί.

Υπάρχουν πολλές μορφές της συναισθηματικής κακοποίησης και όλες μπορούν να είναι εξίσου επιζήμιες για ένα παιδί. Ακόμα και όταν η σωματική κακοποίηση είναι ένας παράγοντας, τα υποκείμενα προβλήματα θα βρίσκονται στην συναισθηματική κακοποίηση από τα οποία ένα παιδί υποφέρει. Όταν η κακοποίηση κάθε είδους, προέρχεται από κάποιον που υποτίθεται ότι είναι αυτός/η  που φροντίζει το παιδί και είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής του, του στερεί τον πυρήνα του παιδιού, καθώς αισθάνεται ότι νικήθηκε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Η συναισθηματική κακοποίηση δεν αναγνωρίζεται πάντα, καταγράφεται ως κάποιο είδος της συναισθηματικής διαταραχής.

Απόρριψη - Ένα παιδί χρειάζεται την αποδοχή και την αγάπη του γονέα ή κηδεμόνα. Απόρριψη είναι όταν αυτός/η που το φροντίζει, αρνείται σ' ένα παιδί αυτής της ανάγκης. Αντ' αυτού, κάνουν το παιδί να αισθάνεται σαν να μην έχει καμία αξία. Η απόρριψη συνήθως ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία, αν και μπορεί να αρχίσει αργότερα, συνήθως όταν αυτός/η που το επιμελούνται, έχουν κάποια συνταρακτική αλλαγή στη ζωή τους. Όταν τα μωρά απορρίπτονται, σχεδόν πάντα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως ενήλικες. Αυτό επισημάνθηκε σε ανέγγιχτα ορφανά βρέφη στην ΕΣΣΔ πριν πολλά χρόνια. Σε πολλά από αυτά τα ορφανά, αργότερα αναπτύχθηκε σύνδρομο ή βλάβη του εγκεφάλου που τους απομόνωσε μόνιμα. Ωστόσο, η απόρριψη των παιδιών, μπορεί να ξεπεράσει μερικές φορές την κακοποίηση από την εξεύρεση τρόπων για να "μαλακώσει" τον εαυτό τους, καθώς κανείς δεν έχει κάνει ποτέ κάτι γι' αυτά.

Αγνόηση - Όταν ένα παιδί μεγαλώνει, απαιτεί αλληλεπίδραση. Τα παιδιά χρειάζονται να αλληλεπιδρούν για να αναπτυχθούν πνευματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Η στέρηση μιας τέτοιας διέγερσης, αγνοώντας ένα παιδί, είναι κακοποίηση.

Τρομοκράτηση - Τρομοκράτηση είναι όταν ένα παιδί το απειλούν ή το εκφοβίζουν. Οι πράξεις αυτές δημιουργούν φόβο και άγχος σε ένα παιδί. Η συνεχής τρομοκράτηση γίνεται ένα συνεχές άγχος και μπορεί να καταστρέψει κάθε μέρος της ζωής του. Αυτή η συνεχής πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία του. Τα τρομοκρατημένα παιδιά συχνά γίνονται ευαίσθητα σε ασθένειες, σε ψυχικά θέματα, και σε αντι-κοινωνικές συμπεριφορές. Ένα παιδί μπορεί επίσης να τρομοκρατηθεί όταν γίνεται μάρτυρας βίας.

Απομόνωση - Παίρνοντας ένα παιδί εκτός από τις κανονικές του εμπειρίες και απομονώνοντάς το συχνά, συμπίπτει με άλλες μορφές της συναισθηματικής κακοποίησης. Η απομόνωση απομακρύνει από την εμπειρία της παιδικής ηλικίας και το παιδί δεν μαθαίνει πώς να οικοδομήσει φιλίες. Αποτρέποντας ένα παιδί από την κανονική κοινωνική αλληλεπίδραση οδηγεί συχνά σε θέματα κοινωνικής ανάπτυξης.

Διαφθορά - Εάν αυτός/η που επιμελούνται το παιδί είναι, χρήστες ή διακινούν ναρκωτικές ουσίες, κλέβουν, ή κάνουν κάποια άλλη κοινωνικά απαράδεκτη πράξη, θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι το παιδί μαθαίνει αυτή τη συμπεριφορά. Το παιδί γεννιέται σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον και υποφέρει εξαιτίας του. Η διαφθορά είναι σοβαρή, όταν οι γονείς διδάσκουν ανοιχτά τέτοιες ενέργειες στο ίδιο τους το παιδί, ίσως ακόμη και την επιβράβευση του παιδιού για τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες που είναι παράνομες ή επιβλαβές. Τα διεφθαρμένα-κατεστραμμένα παιδιά αισθάνονται συχνά σοβαρή απομόνωση, καθώς δεν βλέπουν να υπάρχει ένα υγιές μέρος για τον εαυτό τους στην κοινωνία.

Εκμετάλλευση - Η εκμετάλλευση είναι μια πολύ σοβαρή μορφή συναισθηματικής κακοποίησης των παιδιών. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν, ένα παιδί να κατηγορείται για τις ενέργειες των άλλων, να το στέλνουν για πορνεία, να το χρησιμοποιούν για σεξουαλικές εικόνες, ή να του αποδοθούν παράλογες ευθύνες και να το βάζουν να εργάζεται. Είναι συχνά η χειρότερη μορφή των πράξεων, που θα μπορούσαν να διαπράττονται σε ένα παιδί και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μια δια βίου ψυχολογική μάχη.

πηγή: http://www.datehookup.com
Share this article :

Post a Comment

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.