Home » » Τι είναι η Γονική Αποξένωση ;

Τι είναι η Γονική Αποξένωση ;

Τι είναι η Γονική Αποξένωση ;

H Γονική Αποξένωση ΕΙΝΑΙ Παιδική Κακοποίηση και Συναισθηματική Κακοποίηση ... παρακάτω είναι μια περίληψη από προσωπικές εμπειρίες σε συνδυασμό με τις απόψεις των ειδικών και επιχειρεί να εξηγήσει τις διάφορες πτυχές της γονικής αποξένωσης.


Η Γονική Αλλοτρίωση / Αποξένωση δεν πρέπει να συγχέεται με το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης (PAS), το πρώτο είναι πράξη και το άλλο είναι το αποτέλεσμα.

Η Γονική Αποξένωση είναι η πράξη του γονέα να καθοδηγήσει / πείσει τα παιδιά να "ξεφύγουν" από τον άλλο γονέα, μέσω της πλύσης εγκεφάλου των παιδιών ώστε να σκέπτονται άσχημα για τον στοχοποιημένο γονέα, συχνά στο σημείο να αρνούνται να έχουν οποιαδήποτε σχέση μαζί του ή να περνούν ελάχιστο χρόνο με τον εν λόγω γονέα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν μόνο τα λόγια του αποξενωτή γονέα, αλλά πείθονται επίσης με τέτοιο τρόπο ώστε να πιστεύουν ότι είναι τα ίδια που έχουν πάρει την απόφαση ότι δεν τους αγαπούν ή ότι δεν θέλουν να δουν τον άλλο γονέα.

Οι αποξενωτές γονείς έχουν πονηριά στους τρόπους τους και θα κάνουν σχεδόν τα πάντα για να επιτύχουν το στόχο τους και αυτό συχνά περιλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς κακοποίησης στα παιδιά υποτίθεται ότι από τον στοχευμένο γονέα και στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει χρόνιες δικαστικές διαμάχες και πολύ άγχος, ορισμένοι στοχευμένοι γονείς επιλέγουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα επειδή δεν έχουν τα μέσα για την κάλυψη των εξόδων ή επιλέγουν να μην υπομένουν το άγχος και αυτό είναι που στην ουσία ο αποξενώτής γονέας θέλει να συμβεί, δεδομένου ότι συνήθως έχει ως αποτέλεσμα ο στοχευμένος γονέας να εξέρχεται από τη ζωή των παιδιών.

Οι αποξενωτές γονείς ισχυρίζονται ότι αγαπούν τα παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή οι ενέργειές τους μειώνουν σημαντικά τα δικαιώματα των παιδιών, τα συμφέροντα και τη μακροπρόθεσμη συναισθηματική σταθερότητα, οι αποξενωτές γονείς συνήθως δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα πράγματα, μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ο διεστραμμένος στόχος τους με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος, είναι απόλυτοι ψεύτες και ντροπή να λέγονται γονείς και μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις πράξεις τους, ως επί το πλείστον διεστραμμένοι ή και εξαιρετικά εγωιστικοί.

Οι αποξενωτές γονείς στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν στα παιδιά και στον στοχευμένο γονέα, αλλά μόλις αρχίσουν δεν σταματούν, είναι σε παθολογική έμμονη κατά του στοχευμένου γονέα ... 

Οι αποξενωτές γονείς ποτέ δεν θα παραδεχθούν το σφάλμα τους, ακόμα και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να πιστεύουν ότι δεν έχουν υπαιτιότητά, πολλοί παρουσιάζουν ακόμη τα σημάδια των διαφόρων ψυχολογικών διαταραχών, αλλά αρνούνται τις συμβουλές, ακόμα και από επαγγελματίες, ορισμένοι παρόλο που έχουν επιτύχει τους στόχους τους συνεχίζουν για χρόνια, αλλά ένα πράγμα δεν αλλάζει και αυτό είναι που κάνουν κατάχρηση των συναισθημάτων των παιδιών, που καταχρώνται τα δικά τους παιδιά.

Τα παιδιά είναι « υπό την επήρεια » του αποξενωτή γονέα, ειδικά όταν είναι μικρά, παίρνουν κατεύθυνση και μεταδίδουν όλες τις απόψεις του αποξενωτή γονέα και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ...  ότι κάνουν ή λένε τα παιδιά, δεν είναι από δική τους ελεύθερη σκέψη που κάνει το μυαλό τους, είναι από αυτόν που τα καθοδήγησε / έπεισε, μόνο όταν είναι αρκετά ώριμα λένε ή κάνουν χωρίς παρέμβαση, τις δικές τους σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Τι είναι η Γονική Αποξένωση ;


Εδώ είναι μερικά από τα σενάρια που θα μπορούσαν να είναι από μόνα τους ζητήματα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που δείχνουν οι αποξενωτές γονείς, ποιοι είναι και γιατί κάνουν αυτό που κάνουν.


Οι αποξενωτές είναι τόσο γεμάτοι με θυμό, οργή και μίσος, που δεν μπορούν να δουν παραπάνω, έχουν την αίσθηση ότι ολόκληρος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους. Είναι σαν να είναι τυφλωμένοι από τον θυμό και το μίσος τους.
Πιθανόν να είχαν μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου ένας από τους γονείς τους ήταν ένας αποξενωτής και είναι το μόνο πράγμα που ξέρουν για τις σχέσεις, αυτό είναι ένα άτομο που θέλει να τους ελέγχει όλους και, αν δεν έχει τον έλεγχο, τότε είναι ένα τίποτα. Έτσι, δεν ξέρουν πώς να έχουν μια σχέση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ούτε ξέρουν πώς να το χειριστούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, όταν χάσουν τον έλεγχο πάνω σε όλους. 

Οι αποξενωτές έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, κάτω  από οποιοδήποτε συμπέρασμα ότι σε ότι κι αν είχαν εμπλακεί ήταν μια αποτυχία, όπως ο γάμος τους, θα τα συμψηφίσουν, αγωνίζονται για να υπερασπιστούν την τιμή και τη φήμη τους. Είναι τόσο υπερπροστατευτικοί της εικόνας τους, θα κάνουν τα πάντα για να βεβαιωθούν ότι θα παραμείνει, μοιάζοντας με το τέλειο πρόσωπο και θα καταστρέψουν όλους τους άλλους γύρω τους για να διατηρήσουν αυτή η εικόνα .

Οι αποξενωτές, δεν μπορούν να αποδεχθούν την ευθύνη για τις πράξεις τους και κατηγορούν σε όλους, τους άλλους, διότι πώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι λάθος. Όλοι οι άλλοι είναι λάθος.

Οι αποξενωτές είναι τόσο ναρκισσιστές στις πεποιθήσεις τους, ότι ποτέ δεν είναι λάθος, για να προστατεύσουν την εικόνα τους, θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι είναι πάντα στην κορυφή και ότι όλα είναι πρόβλημα ή σφάλμα του άλλου.

Οι αποξενωτές, δεν διδάχθηκαν ποτέ να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις ενέργειές τους και να είναι ταπεινοί, όταν κάνουν ένα λάθος. Δεν είχαν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να κάνουν λάθος, ακριβώς σαν τους δικούς τους γονείς που δεν μπορούσαν να κάνουν λάθος και έτσι είναι όλοι οι άλλοι που είναι λάθος και έτσι αντ' αυτού, κατηγορούν όλους τους άλλους για τα λάθη τους.

Οι αποξενωτές είναι τόσο τρομοκρατημένοι από να χάσουν τα παιδιά τους, κι ότι θα πρέπει να πλάσουν μια τέλεια εικόνα του εαυτού τους και να κάνουν το άλλο πρόσωπο να φαίνεται τόσο κακό, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα παιδιά και τον έλεγχό τους .

Οι αποξενωτές είναι τόσο τρομοκρατημένοι ότι δεν είναι αξιαγάπητοι που αναγκάζουν τους άλλους να τους αγαπούν.

Οι αποξενωτές, πιστεύουν συχνά ότι με την απόκτηση του πλήρη έλεγχου των παιδιών, πριν από κάθε συμβιβασμό διαζυγίου και επιμέλειας των παιδιών, ότι θα επωφεληθούν οικονομικά για τον εαυτό τους και ότι θα λαμβάνουν τη μέγιστη συνεχή οικονομική στήριξη από τον άλλο γονέα αλλά και από δημόσιους φορείς.
Συνήθως ανακοινώνουν τον τερματισμό της σχέσης τους με τον άλλο γονέα και για να δικαιολογηθούν στους φίλους και τους υπόλοιπους συγγενείς λένε ότι ο άλλος γονέας ήταν υπαίτιος και δεν αξίζει κάθε είδους αντιπαροχή στην διαδικασία, δεν μπορούν να δεχτούν την ευθύνη για τις ενέργειές τους.

Οι αποξενωτές συνήθως έχουν διαταραχή προσωπικότητας.

Τι είναι η Γονική Αποξένωση ;
Πολλοί αποξενωτές γονείς δεν θα βγούν και να υποβαθμίσουν το στόχο τους ανοιχτά (αν και πολλοί το κάνουν), ορισμένοι χρησιμοποιούν πιο λεπτές μεθόδους και όταν νομίζετε ότι τα έχετε ακούσει όλα...τόσο περισσότερα έρχονται στο φως. 

Εδώ είναι κάποιες από τις μεθόδους.


Οι αποξενωτές γονείς χρησιμοποιούν συχνά την συμπάθεια για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όπως «αυτός / αυτή μας άφησε χωρίς χρήματα και δεν νοιάζεται για μας», η συμπάθεια από τους φίλους και την οικογένεια είναι επίσης σημαντική γι' αυτούς, ο πρώτος κανόνας της αποξένωσης, η υποστήριξη και η αιτιολόγηση για τις πράξεις τους ... 

Συναισθηματική υποστήριξη ... 

με τη στρατολόγηση της συναισθηματικής στήριξης των παιδιών, τα παιδιά γίνονται πιστοί εις βάρος του άλλου γονέα, εδώ ο στόχος είναι, τα παιδιά να αισθάνονται λύπη για τον αποξενωτή γονέα και να έχουν αρνητική στάση προς τον άλλο γονέα, τα παιδιά να νιώθουν ότι πρέπει να υποστηρίξουν τον αποξενωτή και σε πολλές περιπτώσεις επίσης αισθάνονται ότι αν συνεχίσουν να αγαπούν τον στοχευμένο γονέα ότι ο αποξενωτής θα απογοητευθεί.

Ψευδείς ισχυρισμοί κακοποίησης ... 

ένα από τα φαβορί, ως επί το πλείστον είναι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, αυτό είναι ένα σκληρό χτύπημα για να στοχοποιήσει τον αθώο γονέα και συχνά καταλήγει ότι ο αποξενωμένος γονέας δεν βλέπει τα παιδιά για κάποιο χρονικό διάστημα ή μόνο υπό επιτήρηση, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια οι δικαστικές διαδικασίες οι οποίες οδηγούν στην οικονομική και συναισθηματική αποστράγγιση, εδώ ο στόχος είναι ότι ο αποξενωμένος γονέας θα σταματήσει ή θα ενδώσει στις παράλογες απαιτήσεις, συνήθως τις οικονομικές.

Έλεγχος ... 

ο αποξενωτής γονέας πρέπει να αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο και θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να τον πάρει και ένα παράδειγμα είναι εδώ: "...αν το κάνεις αυτό, τότε μπορεί να συμβεί αυτό (κακό)..", αφήνοντας τα παιδιά να πάρουν την απόφαση σε ότι ο αποξενωτής γονέας θέλει.
Η δύναμη των σχολίων με υπονοούμενα: "...να μου το πείτε αν αυτός δεν είναι εκεί ...αν δε σας δώσουν ή σας λείψει κάτι να μου το πείτε", όταν ένα παιδί ακούει αυτό το είδος το σχόλιο, αμέσως γίνεται καχύποπτο και ασχολείται με τον στοχευμένο γονέα, και θα αναφέρει συχνά αρνητικά πράγματα για την παραμονή του, στον αποξενωτή γονέα όπως περίμενει.

Προσπαθούν να εξαγοράσουν την αγάπη ... 

ο αποξενωτής γονέας πιθανότατα θα έχει τα παιδιά προετοιμασμένα ότι θα πρέπει να τους δώσουμε κάτι που δεν έχουν οι αποξενωτές. Σε πολλές περιπτώσεις λένε στα παιδιά πράγματα τα οποία υποθετικά είπε ότι θα τους αγοράσει ο άλλος γονέας, ώστε αυτά να απογοητευτούν. Σε άλλες περιπτώσεις, το σχόλιό τους θα είναι "δεν μπορείς να αγοράσεις την αγάπη μας με τα δώρα", η πραγματική πλευρά αυτού είναι ότι τα παιδιά νομίζουν ότι κάνουν κάτι που δεν θα σας αρέσει και ότι δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την αγάπη τους, η αποξενωτές τότε θα έχουν φτάσει σε άλλα επίπεδα σε αυτό το σημείο, έτσι ώστε ότι κάνετε μπορεί να αρνηθεί την αγάπη.

Αλλαγή επωνύμου ... 

ο αποξενωτής γονέας σε πολλές περιπτώσεις προσπαθεί να αλλάξει την παιδική επώνυμα και κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι το νέο επώνυμό τους είναι ένα καλύτερο επώνυμο και, ενδεχομένως, το επώνυμο σας έχει μια κακή φήμη και γι' αυτό γίνεται αυτή η αλλαγή, ο αποξενωτής θα μπορεί να δικαιολογήσει την προσπάθεια να αλλάξει το επώνυμο στα παιδιά με κάποιο τρόπο.

" Μήπως αυτός δεν σας μιλάει σωστά " ... 

ένα απλό πράγμα, όταν εσείς υψώνετε τη φωνή σας θα είναι και οι ενδείξεις για τα παιδιά, ο αποξενωτής γονέας θα έχει πει πράγματα όπως "αν αυτός σας φώναξε, τότε δεν σας σέβεται ή δεν σας αγαπάει", ο αποξενωτής παίρνει αποφάσεις για εσάς, τα παιδιά με βάση αυτά που ο αποξενωτής γονέας τους εξήγησε, θα πάρουν την απόφαση ότι δεν τα σέβεστε ή δεν τα αγαπάτε. Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μεθόδους που χρησιμοποιείται από ένα αποξενωτή. 
Τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν και να αισθάνονται ότι δεν είστε άξιοι της αγάπης τους επειδή τους μεταχειρίζεστε άσχημα, για κάτι που μπορείτε να κάνετε ή να πείτε.

Τι είναι η Γονική Αποξένωση ;
Η οικογένεια και οι φίλοι σας ... 

στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αποξενωτής γονέας θα προσπαθήσει να τους δυσφημήσει επίσης ... ".. ο αδελφός του, ο θείος σας, είναι αλκοολικός...". Τώρα, αν αυτό είναι αλήθεια, μπορεί να υπάρξει κάποια δίκαιη βάση, αλλά μέχρι τώρα είναι αλήθεια μόνο στο μυαλό των παιδιών, και ενώ ο αποξενωτής δεν σας έχει ως άμεσο στόχο, σας έχει μειώσει και στιγματίσει κι εσάς και την οικογένεια σας. 
Ο αποξενωτής γονέας χρησιμοποιεί κάποιο γεγονός για να ενισχύσει ένα ψέμα και όλα τα παιδιά βλέπουν το γεγονός ότι ο θείος είναι αλκοολικός άρα και τα υπόλοιπα πρέπει να είναι αληθινά. 
Η δυσφήμιση αρκετών από τους φίλους και την οικογένειά σας, σας κάνει να είστε αναξιόπιστος στα μάτια των παιδιών.

Το σπίτι είναι όπου είναι η καρδιά ... 

και δικαίως έτσι, αλλά ο αποξενωτής γονέας το εκμεταλλεύεται, κάθε προσπάθεια για να τα πείσετε ότι έχουν κι άλλο σπίτι που τα αγαπάει, το σπίτι και η καρδιά τους ανήκει πραγματικά στον τόπο του αποξενωτή γονέα "...είστε ευτυχισμένοι εδώ ή εκεί...", τα παιδιά δεν θέλουν να απογοητεύσουν τον αποξενωτή, έτσι λένε "εδώ", είναι πολύ πιο εύκολο για αυτά με αυτόν τον τρόπο και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δεν αισθάνονται σαν το σπίτι τους με τον αποξενωμένο γονέα, ως εκ τούτου δεν υπάρχει λίγη αγάπη και η αίσθηση του "ανήκειν" στο σπίτι του αποξενωμένου γονέα, τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δεν θέλουν να είναι εκεί.

"Αν μας αγαπούσε θα ήθελε απλά να είμαστε ευχαριστημένοι" ... 

και από τώρα μαντέψτε πού νομίζουν ( καθοδηγούμενα ) ότι είναι πιο ευτυχισμένα ... 

"Αν μας αγαπούσε θα ήθελε να μας έχει ευτυχισμένους και δεν θα τον ένοιαζε τι είπε ο δικαστής, θα μας αφήσει να φύγουμε" ... 

Αυτό ακούγεται πολύ δύσκολο ενάντια στον αποξενωτή γονέα, εάν έχουν το θάρρος να το πουν, τότε πιστεύω ότι πραγματικά θα γίνει πολύ κακιά με το να μην τα αφήσει να φύγουν. Στην αντίθετη περίπτωση που το πουν στον αποξενωμένο γονέα, ο αποξενωτής ξέρει ότι πάλι θα χάσετε.

Διακοπές ... 

σκοπεύετε να πάτε τα παιδιά διακοπές, ο αποξενωτής γονέας πιθανότατα θα προσπαθήσει να δυσφημίσει και να υποβαθμίσει την εκδήλωση, επισημαίνοντας τους κινδύνους...π.χ. κάμπινγκ, "...να είστε προσεκτικοί από τα φίδια και τις αράχνες..." ... στο τέλος τα παιδιά δεν θα είναι πρόθυμα να πάνε και η ανυπομονησία τους θα έχει φύγει, δεν θα θέλουν να πάνε, αλλά και να πάνε θα είναι θυμωμένα μαζί σας, ακόμη και μετά που ίσως εγκατασταθούν και τελικά είναι να απολαύσετε τις διακοπές ... "... είναι επικίνδυνο να πάρει τα παιδιά από το κάμπινγκ στο δάσος..." αφήνει τα παιδιά να σκέφτονται ότι είστε πρόθυμοι να τα θέσετε σε κίνδυνο, δεν είναι ένας καλός γονέας.

Share this article :

Post a Comment

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.