Home » » Το Διαζύγιο είναι Μεταδοτικό

Το Διαζύγιο είναι Μεταδοτικό


Είναι το διαζύγιο μεταδοτικό ;
Οι παντρεμένοι θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το διαζύγιο ενός φίλου ή συγγενή αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να πάρετε κι εσείς διαζύγιο.


Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Rose McDermott του Πανεπιστημίου Brown ανέλυσε τα δεδομένα τριών δεκαετιών σχετικά με το γάμο, το διαζύγιο και έναν νέο γάμο, από χιλιάδες κάτοικους της Framingham στην Μασαχουσέτη.

Η McDermott και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 75 % πιο πιθανό να πάρουν διαζύγιο αν κάποιος φίλος τους έχει πάρει διαζύγιο και 33 % περισσότερες πιθανότητες να τελειώσουν το γάμο τους, αν ένας φίλος ενός φίλου είναι διαζευγμένος.

Έτσι, το διαζύγιο είναι μεταδοτικό ... και μπορείτε να κολλήσετε την "ίωση" του διαζυγίου από τους φίλους σας - ακόμα και από έναν φίλο ενός φίλου.

"Προσεγγίζοντας την επιδημιολογία του διαζυγίου από την προοπτική μιας επιδημίας μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από έναν τρόπους" (Approaching the epidemiology of divorce from the perspective of an epidemic may be apt in more ways than one), η McDermott και οι συνεργάτες της έγραψαν σε προσεχή άρθρο στο περιοδικό Social Forces.

"Η μετάδοση του διαζυγίου μπορεί να εξαπλωθεί μέσω ενός κοινωνικού δικτύου ως μια φήμη, που επηρεάζει και τους φίλους".

Οι κοινωνιολόγοι αποκαλούν το φαινόμενο αυτό "κοινωνική μεταδοτικότητα", η εξάπλωση των πληροφοριών, οι στάσεις και οι συμπεριφορές μέσα από τους φίλους, τις οικογένειες και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Η McDermott και οι συνεργάτες της είχαν ως βάση τα ευρήματά τους σχετικά με τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη μελέτη Framingham Heart Study, μια από τις μακροβιότερες και πλέον σημαίνοντες κατά μήκος της χώρας, έρευνες (διαμήκεις έρευνες που ακολουθούν τις ίδιες ομάδες ανθρώπων κατά την πάροδο του χρόνου) σύμφωνα με το Pew Research Center.
Το έργο ξεκίνησε το 1948 για να μελετήσει τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. 
Οι ερευνητές που ρώτησαν 5.209 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 30 και 62 στο Framingham, σε απόσταση 20 χλμ Δυτικά της Βοστώνης και σήμερα ανέρχονται σε 67.000 άτομα.

Περίπου κάθε δύο χρόνια τα ίδια θέματα υποβάλλονται σε εκ νέου συνέντευξη και υποβάλλεται σε ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, κλινικές εξετάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις. Το 1971, μια δεύτερη γενιά ανθρώπων προστέθηκε στην αρχική ομάδα μελέτης, όταν στην έρευνα συμμετείχαν 5.124 από ενήλικα παιδιά των αρχικά συμμετεχόντων και των συζύγων τους. Αυτή η «απόγονος» ομάδα επανεξετάζεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι πανεπιστημιακοί που ειδικεύονται σε κοινωνικά δίκτυα είχαν συνταχθεί με τη μελέτη, επειδή, μεταξύ άλλων, ζήτησαν από τους ανθρώπους να αναφέρουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας. 

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διαζύγιο ενός φίλου ή συγγενή αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα του διαζυγίου.

Για παράδειγμα, περίπου το 9% των ενήλικων παιδιών της ομάδας μελέτης του 1948 ήταν διαζευγμένοι τουλάχιστον μία φορά. 
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πιθανότητες του διαζυγίου αυξάνονται σε περίπου 16 % αν ένας φίλος ή στενό μέλος της οικογένειας έχει πάρει διαζύγιο - μια αύξηση της τάξης του 75 % σε σχέση με το συνολικό ποσοστό διαζυγίων. 
Η πιθανότητα του διαζυγίου ανεβαίνει περίπου στο 12 % εάν οι φίλοι και οι συγγενείς των φίλων του συμμετέχοντος και συγγενών είναι διαζευγμένοι. 

Άλλα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη :

1) Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα και που είναι διαζευγμένοι είναι πιο πιθανό να παντρευτούν κάποιον άλλο ο οποίος είναι διαζευγμένος, ιδιαίτερα εκείνοι που κάνουν νέα σχέση σχετικά σύντομα μετά το τέλος προηγούμενο γάμο τους. Σε σύγκριση με τους άλλους, εκείνοι που ξαναπαντρεύτηκαν μετά την τελευταία περίοδο της μελέτης, ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να παντρευτούν έναν διαζευγμένο.

2) Οι διαζευγμένοι συμμετέχοντες έγιναν λιγότερο δημοφιλής, εν μέρει επειδή μπορεί να χάσουν ως φίλους, μέλη των φίλων του κοινωνικού δικτύου του πρώην συζύγου τους. 
"Επιπλέον, οι προσφάτως μόνοι άνθρωποι, μπορούν να εκληφθούν ως κοινωνικές απειλές από παντρεμένους φίλους που ανησυχούν για την οικογενειακή λαθροθηρία".

3) Οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι - συμμετέχοντες, με περισσότερους φίλους στο κοινωνικό τους δίκτυο - ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν διαζύγιο από εκείνους που είχαν λιγότερες φιλίες. 
Μέρος του λόγου μπορεί να είναι ότι "ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο φιλίας" προστατεύει το γάμο ενός ζευγαριού. 


Σχετικά με τους συγγραφείς : 

1) Rose McDermott, είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Brown. Τα ειδικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν πειραματικές μεθόδους και πολιτικής ψυχολογίας. 
2) James H. Fowler, ειδικός σε κοινωνικά δίκτυα, είναι καθηγητής ιατρικής γενετικής και της πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. 
3) Nicolas A. Christakis, είναι ιατρός και κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale και συνδιευθυντής του Yale Institute for Science Network.Share this article :

Post a Comment

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.