Home » » Πώς τα σχολεία μας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά των διαζυγίων

Πώς τα σχολεία μας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά των διαζυγίων

Πώς τα σχολεία μας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά των διαζυγίων

Καθώς η νέα σχολική χρονιά εξελίσσεται σε όλη τη χώρα, ήρθε η ώρα για μια ακόμη φορά για τους μαθητές να πάρουν χαρτί και μολύβι και να εξηγήσουν στους δασκάλους τους, όλα αυτά που συνέβησαν στη ζωή τους από το τέλος του Ιουνίου. Για πολλά παιδιά, αυτό είναι μια αποστολή γεμάτη με ιστορίες για το καλοκαίρι, με οικογενειακές διακοπές, και παιχνίδι με τους φίλους τους.


Αλλά τι γίνεται με τα παιδιά των οποίων οι γονείς αποφάσισαν να χωρίσουν ή να πάρουν διαζύγιο σ'αυτούς τους τελευταίους δύο με δυόμισι μήνες; 

Για αυτά τα παιδιά, οι καλοκαιρινές διακοπές πιθανότατα πέρασαν με αισθήματα ανησυχίας, άγχους και θυμού, δεδομένου ότι ήρθαν αντιμέτωπα με μερικά αρκετά σημαντικά θέματα...
Στο διαζύγιο των γονιών μου φταίω εγώ ; Πού θα πάω να ζήσω ; Μήπως η μαμά ή ο μπαμπάς μου (που έφυγε από το σπίτι) δεν με αγαπάει ; Γιατί πρέπει να μετακομίσουμε ; Γιατί δεν μπορώ να πηγαίνω στο ίδιο σχολείο;

Με τη φασαρία που έρχεται με την έναρξη του σχολικού έτους, ξέρω ότι μπορεί συχνά να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ένας μαθητής βιώνει τη μετάβαση του χωρισμού ή διαζυγίου των γονέων του. Σε γενικές γραμμές, το σχολείο της περιοχής παρέχει έντυπα στοιχείων των μαθητών που ζητούν να συμπληρώσεις γενικές πληροφορίες, που τείνουν να περιορίζονται στην παροχή μιας δεύτερης διεύθυνσης ή τηλεφώνου, και φυσικά σε περίπτωση διαζυγίου τίθεται στην "ευχέρεια" του γονέα που του έχει ανατεθεί η επιμέλεια να συμπληρώσει και τα στοιχεία του γονέα που δεν την έχει, παρανόμως βέβαια, επειδή αυτό αφορά την γονική μέριμνα.

Εάν οι γονείς δεν διαμένουν μαζί ή πληροφορίες σχετικά με κάθε κατάσταση στην οποία οι γονείς έχουν και οι δυο την γονική μέριμνα ή αν μπορούν να επισκέπτονται το παιδί στο σχολείο ή αν μπορούν να το παραλαμβάνουν από εκεί, δεν έχω δει ποτέ ένα έντυπο του σχολείου που ζητά κάτι τόσο απλό όπως, "Νέα οικογενειακή Κατάσταση;"

Δεν έχει σημασία τι ηλικίας είναι τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι πρόσφατα διαζευγμένοι ή εν διαστάσει, χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, είτε είναι με τη μορφή διανομής ενός επιπλέον βιβλίου ή παρέχοντας του χρόνο για να συναντηθεί με τον σχολικό σύμβουλο ή βοηθώντας τον μαθητή να προσαρμοστεί στο νέο του σχολείο. 

Κάνουμε ότι μπορούμε ; 


Εδώ είναι μερικές βασικές συμβουλές για εμάς και την σχολική κοινότητα που μπορούμε να πάρουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας :


Σχολικά Έντυπα : Απαιτείται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θα ήταν χρήσιμο να έχουν ένα ολοκληρωμένο ερωτηματολόγιο, όπως, "Πόσο καιρό είσαστε χωριστά ή σε διαζύγιο;" "Έχετε από κοινού την γονική μέριμνα;". Αυτό είναι τόσο απλό , αλλά και μπαίνει κατευθείαν στην καρδιά του θέματος. Για παράδειγμα, η απάντηση των πέντε ετών, σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό από πέντε εβδομάδες στην άποψη του τι είδους στήριξη χρειάζεται ένα παιδί .

Σχολικός Σύμβουλος : Οι χωρισμένοι γονείς συνήθως απευθύνονται σε ψυχιάτρους, ψυχολόγους, που ειδικεύονται στην εργασία τους με παιδιά του διαζυγίου. Θα ήταν ωφέλιμο αυτό το είδος των πληροφοριών να είναι διαθέσιμο και από άλλες πηγές, όπως ενός σχολικού συμβούλου. Δεδομένου ότι το πρώτο στρώμα της εξωτερικής στήριξης, που πολλά παιδιά έρχονται σε επαφή, είναι οι σχολικοί σύμβουλοι καθοδήγησης, με έναν εκπαιδευμένο και έμπειρο ειδικό σε συνεργασία με διαζευγμένες οικογένειες. 

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών : Το προσωπικό του σχολείου προς τους γονείς του παιδιού, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο με έναν τρόπο για να ξεκινήσουν ένα πιο θετικό διάλογο. Από την πλευρά του δασκάλου, ρωτώντας "Πώς μπορώ να βοηθήσω;", μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες για τους γονείς που αγωνίζονται να καταλήξουν σε αποτελεσματικές λύσεις που αφορούν το σχολείο. Ακόμη και από μόνο του το γεγονός ότι και οι δύο γονείς καλούνται να συμμετέχουν στις σχολικές εκδηλώσεις και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις από το σχολείο, ή τη δημιουργία ραντεβού για τους γονείς να συναντηθούν με τον σχολικό σύμβουλο, αυτά τα βασικά βήματα μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο, αν ο εκπαιδευτικός συνειδητοποιήσει ότι βοηθά στο να μειώσει την πίεση και την ένταση μεταξύ των γονέων.

Γονείς : Ακόμα κι αν ζείτε σε δύο διαφορετικές πόλεις και έχετε στη διάθεσή σας περιορισμένο χρόνο για την ανατροφή των παιδιών σας κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και όχι τις υπόλοιπες ημέρες του σχολείου, θεωρείστε τον εαυτό σας ως μέλος της κοινότητας του σχολείου του παιδιού σας. Ένας από τους ευκολότερους και πιο δυναμικούς τρόπους για να δείξετε στο παιδί σας ότι είσαστε ακόμα ένα μέρος της ζωής του, είναι να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε για την εμπειρία τους στο σχολείο. Με άλλα λόγια, μπορείτε να παραστήσετε τις ημέρες που το παιδί πάει στο σχολείο, να τα βοηθήσετε στην σχολική εργασία τους, να τα ρωτήσετε για τα μαθήματα τους, όταν το παιδί είναι υπό τη φροντίδα σας, και να παρακολουθήσετε το παιδί σας στις σχολικές αθλητικές εκδηλώσεις του. 

Το ιδανικότερο, συνδυάζοντας την κοινή επιμέλεια των παιδιών και τις υποχρεώσεις του σχολείου, αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο επιτυχής για τα παιδιά του διαζυγίου, αν είναι μια ομαδική προσπάθεια. Μιλήστε για το πρόσφατο διαζύγιό σας με άλλους γονείς στο σχολείο. Μπορεί να υπάρχουν πολλές χρήσιμες συμβουλές που θα μπορούσαν να προέρχονται από άλλους που έχουν ήδη περάσει από αυτό το στάδιο. 

Share this article :

Post a Comment

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.